úterý 1. dubna 2014

Rumy z Kostariky

Letos jsme na dovolenou vyrazili do Kostariky, kde jsme kromě vyhlášené přírody chtěli omrknout také místní rum. Tradiční a pravděpodobně jedinou značkou je zde Centenario. (Jinou jsem nenašel, ale nechám si rád poradit.) 

Z nabídky Centenario jsme vyzkoušeli „mladý“ devítiletý, což je sice tmavý rum, ale používá se spíš do koktejlů. Po jedné náročnější večeři jsme si pak dopřáli 25letý rum této značky (Ron Centenario 25 let Gran Reserva), což byla znamenitá volba. Rum vzniká systémem solera, chuť je nasládlá, cítíte tropické ovoce, vanilku, melasu a také tabák. 

Ještě starší je pak Ron Centenario Edicion Limitada 30 aňos. Velmi mě láká koupit si ho do sbírky, ale uvidíme, jak to bude s penězi na konci dovolené. 


Ron Centenario Edicion Limitada 30 aňos

Menším zklamáním byla cena. Několik přátel mi psalo, abych něco dobrého přivezl. Bohužel maloobchodní ceny rumů v Kostarice odpovídají cenám, za které se prodávají v Česku. Horší byla také dostupnost místní produkce. Restaurace raději nabízely zahraniční značky (např. oblíbený nikaragujský Flor de Caña, Zacapu, Havana Club).

Rozhodli jsme se, že především kvůli ceně nebudeme rumy vozit přes půlku světa a raději je nakoupíme u českých e-shopů. Centenario ale můžeme určitě doporučit. 


Žádné komentáře:

Okomentovat