pondělí 5. května 2014

Radosti z Cognacu: Bache Gabrielsen VSOP Fine Cognac

V Brně je prý nuda. Těžko říct. Tentokrát mně ale Brno udělalo velkou radost! Posledním úlovkem na „takové to večerní posezení na pavlači“ je koňak Bache Gabrielsen VSOP Fine Cognac. 




Bache Gabrielsen VSOP Fine Cognac

Eau-de-vie, pálenky použité k bledování, pochází z podoblastí Fins Bois a Petite Champagne. Vyrábí se pouze z hroznů Ugni Blanc. Směs ležela v sudech 7 až 10 let. V Brně se dal koupit 1 l za sympatických cca 900 Kč! 

Ochutnávka

Koňak má jantarovou barvu. Cítíte vanilku a dřevo. Chuť je lehce nasládlá, s ovocnými tóny. 

Zajímavosti o Bache Gabrielsen

Thomas Bache Gabrielsen přišel na začátku 20. století do Francie z Norska na zkušenou. Nakonec se zde kvůli holce usadil a připojil se k firmě Petera Antona Rustada. 
Firma vždy měla silnou pozici ve skandinávských zemích. Ovšem v době španělské chřipky se nesměl v Norsku v běžných obchodech prodávat alkohol. Ve městě Homestrand jeden lékař předepisoval „tři věci“ proti chřipce – jakési prášky, kafr a lahev koňaku. Z tohoto důvodu je koňak Bach Gabrielsen VS pojmenován jako „tr kors“, tedy tři kříže, a na etiketě byly vytištěny tři červené kříže. Tato finta navíc pomáhala exportovat koňak z Francie do Norska. Zda léčebná metoda pomohla pacientům, se již asi nedozvíme…

Související články

Armaňak Clos Martin XO Folle Blanche
Malé radosti z oblasti Cognac






Žádné komentáře:

Okomentovat