středa 23. července 2014

Cognac Audry Exception

English version

Kvůli těm pekelným vedrům jsem chvíli přemýšlel, jestli se pustit do další ochutnávky z nedávné zásilky cognaců. Asi kolem 10. hodiny večer mně už vedro přišlo snesitelné, takže jsem otevřel další vzorek – Cognac Audry Exception.

Dočetl jsem se, že malého výrobce „vystřelil“ mezi známé značky článek v magazínu Time. Z krátkého článku, který si můžete prohlédnout zde (PDF), a především textu „But the best Cognac you have never heard of is A. Edmund Audry...“ těží výrobce v podstatě dodnes. 




Nicméně Cognac Audry Exception je nádherná záležitost. Vzniká blendováním eau de vie ze dvou oblastí – Grande a Petites Champagne v poměru 80 ku 20, přičemž nejmladší složky mají 30 až 35 let a nejstarší pochází z roku 1928, resp. 1922(!). Cognac má mírně vyšší obsah alkoholu (43 %).

Poznámky z ochutnávky

Barva: temnější
Vůně: velmi bohatá, cítíme staré dubové dřevo
Chuť: silná, aromatická, doslova explodující na jazyku, objevují se mandle, marcipán
Závěr: velmi výrazný, kořenitý, příjemně dlouho zůstává v ústech

Doporučení

Pokud chcete někomu udělat opravdu velkou radost, kupte mu cognac Audry Exception jako dárek. Sice jsem nekuřák, ale tuším, že bude ideální pro milovníky doutníků. Cena je poměrně vyšší (od cca 7000 Kč), ale ten zážitek je skutečně úžasný.

web: www.cognac-audry.com

Související články

Daniel Bouju Sélection Spéciale Grande Champagne Cognac
Nové kousky do sbírky: koňaky Godet 1981 a AE Dor XO Carafe Nolly
Armaňak Clos Martin XO Folle Blanche
Malé radosti z oblasti Cognac
Radosti z Cognacu: Bache Gabrielsen VSOP Fine Cognac







Žádné komentáře:

Okomentovat